PRANCKŪNAS GEDIMINAS BALTRAMIEJUS (1944–2015)

Gedimino Baltramiejaus Pranckūno portretas
Gediminas Baltramiejus Pranckūnas

Lietuvių aktorius, režisierius, kultūros vadybininkas. Gimė 1944 m. sausio 2d. Pakruojo raj. Žeimelio miestelyje.
1963 m. baigė Žeimelio (Pakruojo r.) vidurinę mokyklą, 1966-1968 m. mokėsi Klaipėdos dramos teatro studijoje, 1981-1986 m. studijavo Lietuvos valstybinės konservatorijos Klaipėdos fakultetuose (Klaipėdos universiteto Menų fakultetas).
1963-1965 m. buvo Liesių k. (Pakruojo r.) 7-metės mokyklos mokytojas, nuo 1967 m. buvo Klaipėdos dramos teatro aktorius, 1993-1999 m. – BĮ Klaipėdos muzikos centro koncertų salės vadovas, 1999-2001 m. – Klaipėdos dramos teatro vadovo pavaduotojas, nuo 2001 m. – šio teatro vadovas (direktorius).
Svarbiausi vaidmenys teatre – Teisėjas (Č. Dikenso „Pikviko klubo užrašai“), Petrinas (A. Čechovo „Nebaigta pjesė“), Jonas (S. Poškaus „Prieš išskrendant į rojų“) ir kt.
Filmografija:
1970 – Vyrų vasara, rež. Marijonas Giedrys
1971 – Žaizdos žemės mūsų, rež. M.Giedrys
1972 – Kapitonas Džekas, rež. Ada Neretniece, Rygos kino studija
1972 – Herkus Mantas, rež. M.Giedrys
1973 – Velnio nuotaka, rež. Arūnas Žebriūnas
1976 – Pirmas reisas, rež. Ajan Šachmalijeva, Lenfilm kino studija
1976 – Ilga kelionė prie jūros, rež. Algirdas Araminas
1977 – Partizanas. Ko verkė pušys, rež. Balys Bratkauskas, LTV
1979 – Velnio sėkla, rež. Algimantas Puipa
1980 – Kelionė į rojų, rež. A.Puipa
1981 – Arkliavagio duktė, rež. A.Puipa
1987 – Parodų rūmai, rež. M.Giedrys ir Andrius Šiuša
1987 – Amžinoji šviesa, rež. A.Puipa
1988 – Pempė. Vilius Karalius, rež. Vidmantas Bačiulis
1990 – Marius, rež. Jonas Pakulis ir M. Giedrys
1999 – Elzė iš Gilijos, rež. A. Puipa.
Mirė 2015 m. kovo 29 d. namuose, Klaipėdoje. Palaidotas Gargždų kapinėse.

Daugiau skaitykite:
* Gedimino Pranckūno diapazonas – nuo Dievo iki kaimo prastuolio : [pokalbis su Klaipėdos dramos teatro vadovu G. Pranckūnu] / kalbėjosi Gražina Juodytė // Vakarų ekspresas. – 2003, gruod. 27, priedas „Šeštadienis“, p. 4.
* Gyvenimo ir teatro scenoje : [pokalbis su Klaipėdos dramos teatro direktoriumi G. Pranckūnu] / kalbėjosi Asta Dykovienė // Klaipėda. – 2013, gruod. 28, p. 5.
* Klaipėdiečiai apie „Klaipėdą“ : [Klaipėdos dramos teatro direktoriaus Gedimino Pranckūno mintys] // Klaipėda. – 2005, spal. 22, p. 3.
* Pranckūnas Gediminas : [biografija] / Genė Juodytė // Pakruojo krašto žmonės. – P. 102.